Så vill hon stoppa skandaler i politiken – "Många sitter på dubbla stolar"

Ljusdals politiska skandaler skulle minska om fler hade möjlighet att delta i det politiska arbetet. Det tror Bodil Eriksson, som har lämnat in ett medborgarförslag om att titta över när politikernas möten hålls och hur många politiker som har betalda positioner. Nu ska förslaget användas i en demokratiutredning.

– Jag tror att mycket av turbulensen beror på att allt för många sitter på dubbla eller tredubbla stolar. De är fackligt aktiva, anställda på kommunen och politiker. De vet ju aldrig var lojaliteten ska vara, säger Bodil Eriksson.

Hon var tidigare aktiv i Folkpartiet i Ljusdal, men lämnade politiken för flera år sedan. En anledning till detta handlade om att det som egen företagare är svårt att ta ledigt dagtid, då de flesta nämndmöten hålls.

– Jag var småföretagare och aktiv fritidspolitiker, och mitt företag förlorade ganska mycket pengar.

Som fritidspolitiker har man laglig rätt att ta ledigt för att delta i det politiska arbetet och vara med på möten. Men verkligheten ser inte ut så för företagare och anställda i det privata näringslivet, menar Bodil Eriksson.

– Jag skulle aldrig anställa en person som vill ta ledigt flera dagar i månaden för att vara borta på långa möten. Mitt företag är tjänsteproducerande och kunskapskrävande, du kan inte bara kalla in någon. På det viset utestänger vi en stor del av befolkningen, tycker jag.

Bodil Eriksson anser att det är ett stort problem att en stor del av Ljusdals fullmäktige består av pensionärer och personer som är anställda i kommunen.

– Överrepresentationen av pensionärer har jag inget emot, men övervägande av dessa har varit med sedan tidernas begynnelse. Rekryteringen är ett gemensamt problem för alla partier, det är ett demokratiproblem.

Hon tycker också det finns en stor fara med att många i fullmäktige har höga befattningar inom kommunen.

– Flera politiker har chefstjänster i de kommunala verksamheterna. Jag ser att det är för mycket inavel. Detta innebär att lojaliteten och oberoendet kan ifrågasättas.

Om viktiga möten läggs under kvällstid skulle representanter från flera grupper och sektorer i samhället kunna delta, anser Bodil Eriksson.

– I torsdagens kommunstyrelsemöte deltog 11 män och två kvinnor. Det är ju både kön, yrke, klass, etnicitet, ålder och så vidare man ska titta på i en representativ demokrati. Man behöver också effektivisera hela apparaten och försöka dra ner på antalet politiker. Nu gömmer man sig bakom varandra, det blir odemokratiskt.

Kommunfullmäktige tog i måndags beslut om att förslaget ska skickas till en demokratiutredning, vilken dock inte startats ännu.

Monica Wikström