"Motala måste utvecklas" säger Claes Rydberg

Nye kommunchefen vill göra Motala mer attraktivt

PERSONLIGT OM CLAES RYDBERG

Ålder: 51 år
Bor: För närvarande i Jönköping. Söker lägenhet i Motala
Familj: Fru och två barn
Yrke: Kulturchef och vd
Fritidsintressen: Samhällsfrågor, att läsa, kultur och idrott – främst handboll.
Duktig på: Laga mat, göra äppelmos och snickra
Aktuell: Blivande kommunchef i Motala
Om Motala: Göta Kanal är Motalas största tillgång

MOTALA Hans tillsättning har på sina håll varit kontroversiell. Men nu är det bestämt att Claes Rydberg blir Motalas nye kommunchef. I fredags bekantade han sig med sina blivande arbetskamrater i Motala

Rydberg tillträder sitt nya jobb vid årsskiftet, några veckor innan hans företrädare Lisbeth Sager går i pension. I fredags besökte han Motala för att presentera sig för sina nya arbetskamrater i Motalas kommunhus.

Började som musiker

Den nye kommunchefen kommer närmast från en tjänst som kulturchef i Jönköpings kommun. Han är också vd för Jönköpings konserthus.

Sin karriär inledde han på musikhögskolan – en utbildning som ledde honom vidare till arbete som kontrabasist i en norsk symfoniorkester.

Efter några år som musiker bestämde sig Claes Rydberg emellertid för att vidareutbilda sig, genom att läsa statsvetenskap.

Känner Östergötland

Studierna ledde in på en ny – administrativ – bana på vilken Rydberg bland annat fått möjlighet att vara med och utveckla ett par musikskolor till kulturskolor och som till sist resulterade i att han blev kulturchef i Jönköping.

Claes Rydberg har aldrig tidigare varit bosatt i Motala, men känner ändå trakten förhållandevis väl. I början på 1990-talet var han chef för Östgötamusiken i Linköping – ett arbete han tänker tillbaka på med glädje.

Resurs för kulturen

Självfallet kommer Claes Rydberg – med sitt breda kontaktnät inom kultursektorn – att vara en resurs för kulturen i Motala när han tillträtt sin nya tjänst.

Men främst är det infrastrukturen och utvecklingen av Motala han vill arbeta med. Han är övertygad om att satsningar som Skepparpinan och dubbelspåret kommer att locka fler besökare till Motala, och att det i sin tur kommer att bidra till att fler vill och kan bosätta sig i kommunen.

Vill skapa utveckling

Att Motalaborna förstått att en förändring är nödvändig ser Claes Rydberg mycket positivt på.

– Motala är en gammal industristad som inte har möjlighet att vara det längre – en stad som måste utvecklas från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle, förklarade han i fredags.

– Vi måste verka för att få fler utbildningar till Motala, fortsatte han.

– Tjänstesektorn och annan verksamhet måste också växa – då kommer arbetstillfällena.