Efter krisen med socialchefen: Ljusdals politiska ledning riskerar misstroendevotum

 
 

Den politiska ledningens behandling av socialchefen Marita Wikström fortsätter att röra upp känslor. Under torsdagens möte med kommunstyrelsen hotade socialdemokraterna med att lägga fram en misstroendeförklaring.

– Ni borde lägga er platt och dessutom överväga en ursäkt till socialchefen för att ni bryr er mer om att informera massmedia i stället för att tänka på henne. Ert sätt att hantera personalpolitiken är urusel, det visar den här veckan. Vi överväger att rikta misstroendevotum mot politiska ledningen, säger Örjan Fridner (S), ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal.

Mer om krisen med socialchefen: Läs alla artiklar här.

Förutom behandlingen av Marita Wikström handlade mycket av kritiken om hur det gick till när den kommunchefen Claes Rydberg tillsattes som tillförordnad socialchef. Något som enligt socialdemokraterna ska göras i kommunstyrelsen.

– Det finns de hos er som hävdar att det har skett enligt skolboken, vilket det inte har. Ljusdals kommun har som den enda kommun i landet varit utan socialchef i sex dagar, säger Örjan Fridner.

Efter en ajournering, då den politiska ledningen i enrum diskuterade socialdemokraternas krav om att under sittande möte utse en ny socialchef, togs ett enhälligt beslut om att tillsätta Claes Rydberg till tillförordnad socialchef. Något Lasse Molin är nöjd med.

– Jag är väldigt glad åt att vi kunde fatta ett sådant här beslut. Då har vi en bred och klar majoritet att kommunchefen ska socialchef. Nu vet personalen att det är Claes som har den här uppgiften.

Beslutet innebär att Claes Rydberg kommer att inneha det uppdraget fram tills en ny socialchef anställs. Oppositionsrådet Markus Evensson (S) är inte helt tillfreds med att kommunchefen ska ta på sig ännu en tung uppgift, men menar att det inte finns någon annan möjlighet.

– Det är det enda alternativ som Valliansen har presenterat och vi måste ha en socialchef. Men Claes kommer inte att ha tid att sköta den här stora förvaltningen. Jag tycker att Marita skulle ha varit kvar och skött förvaltningen och under tiden kunde man ha sökt någon ny.

Om det blir misstroendevotum eller inte återstår att se.

– Jag ser det som en form av framgång att man visar i praktisk handling att man inte var nöjd med sitt tidigare agerande. Vi ska diskutera tolkningen och utvärderingen av det här i lugn och ro på vårt styrelsemöte på måndag, säger Örjan Fridner.

Kommunstyrelsens vice ordförande Yvonne Oscarsson (V) är en av de ledande politiker som en eventuell misstroendeförklaring från oppositionen kommer att rikta sig mot. Men hon ville inte uttala sig efter mötet.

– Jag har inga kommentarer just nu, du får prata med Lasse i så fall.

Örjan Fridner hävdar att kommunalrådet Lasse Molin (M) under tisdagens personalutskott medgav att ett politiskt misstag har begåtts. Men Lasse Molin känner inte igen den bilden.

– Nej, jag ser inget politiskt misstag. När en förvaltningschef avgår så går kommunchefen in där. Jag kanske skulle ha tagit beslutet någon dag tidigare och det tar jag till mig.

Har du någon förståelse för alla som har visat missnöje över hur situationen med Marita Wikström har hanterats?

– Nej, därför att missnöjet bygger på att man har läst uttalanden av personer. Så är inte verkligheten.