Basisten som basar kommunalt
Under årens lopp har han skaffat sig gedigen chefserfarenhet från kommunala och regionala verksamheter, bland annat som vd för Jönköpings konserthus och kulturchef i Jönköping.
2010 lämnade han posten som kulturchef och tog jobbet som kommunchef i Motala.
Där stannade han bara i ett halvår. Claes Rydberg erbjöds tjänsten som kulturchef i Västra Götalandsregionen – och tog den.
"Det största jobb man kan ha – med en budget på en miljard kronor om året", sa Claes Rydberg i en intervju med Corren, när han accepterade jobberbjudandet.
Men tiden som kulturchef skulle få ett bittert slut.
Efter två år på posten fick han, i september 2012, sparken med omedelbar verkan. Regiondirektören Ann-Sofi Lodin menade att det handlade om en förtroendekris och att det fanns "bred kritik" mot Claes Rydberg. Han lämnade jobbet med en fallskärm värd över två miljoner kronor.
Kulturchefen för Västra Götalandsregionen, Claes Rydberg, får sparken.
Claes Rydberg menar att han inte förstod motiveringen till hans avgång.
Claes Rydberg får sparken: "Lämnar med bibehållen stolthet"
– Min tolkning är att de tyckte att det blev jobbigt när jag tog tag i de problem som fanns där.
Han berättar att han hade inlett ett arbete för att verksamheten skulle skötas bättre, och för att "få ordning" på organisationen.
– Men man ville inte ha det, så uppfattar jag det så här i efterhand. Jag visste att jag hade gjort ett bra jobb. Men alla gillade det inte på grund av att man kanske förlorade personliga förmåner och inte kunde agera lika personligt frikostigt längre, säger han.
I samband med avgången från kulturchefsposten blev Claes Rydberg också rejält ifrågasatt i media. Han fick kritik för sina insatser i Västra Götalandsregionen, men också för ett antal studieresor till staden Neubrandenburg i Tyskland.
– Resorna har aldrig ifrågasatts av dem som har betalat för mig att åka dit. Jag har haft uppdragsgivare som har skickat mig dit. Det är bara media som tagit upp detta, jag vet inte var det kommer från egentligen. Att bli granskad på det sättet är inte roligt, framför allt inte när det är en massa bullshit, säger Claes Rydberg.
Han berättar att det varit en jobbig tid.
– Jag tycker att jag blivit utsatt för en fruktansvärt förnedrande behandling, av både mina arbetsgivare och sedermera också i media. Orättvist, osakligt och medvetet illamenande. Men de kan inte peka på något som jag gjort fel.
När Claes Rydberg sökte jobbet som kommunchef i Ljusdals kommun blev han återigen ifrågasatt när samtliga fack sa nej till att anställa honom. Men politikerna hade bestämt sig och gav honom en provanställning på sex månader. Nu har Claes Rydberg också övertygat facken om att han är rätt man för jobbet. I början av oktober blev han tillsvidareanställd som kommunchef.
– Det har varit en ansträngande period. Nu har jag å andra sidan blivit rejält granskad, med dubbla MBL-förhandlingar. Nu känner jag mig trygg i att de vet vem de har anställt, säger han.
Alla skriverier och tidigare uppståndelse vill han nu lägga bakom sig, för gott.
– Nu drar jag ett streck, efter det här pratar jag inte om de frågorna mer, säger han.
Vad har du för mål med ditt jobb som kommunchef i Ljusdals kommun?
– Jag vill bidra till att kommunen utvecklas i många aspekter, att vi kan effektivisera kommunen och ge invånarna en bättre service. Jag vill också att medarbetarna ska trivas, att det ska kännas positivt att arbeta i Ljusdal. Jag vill att Ljusdal ska bli en attraktiv kommun där företag och människor vill etablera sig, säger han.
Samtidigt lever den musikaliska sidan vidare. Numer spelar han kontrabas med Ljusdals kammarorkester.
– Nu lever jag för Ljusdal, i Ljusdal, för kommunens bästa. Jag är väldigt glad att jag får vara här och arbeta. Nu ger jag järnet.
Erik Strömberg